Het vilt wat op je Big Green Egg zit heeft een belangrijke functie, het zorgt er namelijk voor dat je Big Green Egg luchtdicht is afgesloten en je op die manier de temperatuur perfect kunt beheersen. Wanneer je merkt dat de EGG ineens met dezelfde houtskool en dezelfde standen van de luchtschuiven ineens een hogere temperatuur geeft trekt hij waarschijnlijk valse lucht. Dit kan erop duiden dat het vilt vervangen dient te worden, of dat het deksel opnieuw afgesteld dient te worden. Daarnaast voorkomt het vilt schade aan het keramiek vanwege de dempende werking bij het sluiten van de Big Green Egg.

Na verloop van tijd is het nodig om het vilt te vervangen. In de regel hoeft dit maar 1x per enkel jaren. Uiteraard sterk afhankelijk van hoe intensief je de EGG gebruikt. Het vilt kan je gemakkelijk zelf vervangen. Je hebt hiervoor nodig:

Het (de)monteren werkt iets anders afhankelijk welk type scharnier je hebt:

Stap 1: verwijder het deksel – ‘oud’ scharnier

Bij aanschaf van je Big Green Egg heb je witte en rode plastic stelplaatjes gekregen. De witte stelplaatjes kan je diagonaal op het scharnier aan de achterzijde van je EGG plaatsen. Hiermee zet je het scharnier op slot, je kunt de EGG nu ook niet meer open maken (niet proberen ook!) Wanneer je dit niet doet en je haalt het scharnier los springt de veer en ben je ver van huis. Heb je de witte plaatjes nu niet meer liggen hebben wij ze wel, of trek een tie-wrap om het scharnier zodat het niet meer open kan.

Aan de zijkant van de metalen band zitten 2 grote bouten en moeren. Draai de 2 grote moeren los met steeksleutel 13. Vervolgens pak je het deksel voorzichtig eruit en leg je het op zijn kop op een veilige plaats neer zodat je er makkelijk bij kunt. Haal vervolgens de gehele metalen band van je EGG zodat je goed bij het vilt op de basis kunt komen.

Stap 1: verwijder het deksel – ‘nieuw’ scharnier

Achterop de metalen band (waar ook het scharnier op zit) zitten 2 grote bouten en moeren onder elkaar. Deze moeren draai je los met steeksleutel 13 tot het deksel los komt te zitten. Vervolgens pak je het deksel voorzichtig eruit en leg je het op zijn kop op een veilige plaats neer zodat je er makkelijk bij kunt.

Stap 2: Verwijder het oude vilt

Krab met een verfkrabber zoveel mogelijk van oude vilt en het lijmlaagje van zowel het deksel als de basis af. Vervolgens pak je de doek met aceton en wrijf je het goed over het geen wat achter is gebleven, laat het even intrekken en krab je het restant eraf. Zorg er wel voor dat je dit in de buitenlucht of goed geventileerde ruimte doet. In de volgende stap gaan we het nieuwe vilt plakken, hiervoor is een zo schoon mogelijke ondergrond nodig.

Stap 3: Het nieuwe vilt plakken

Het is belangrijk dat je minimaal een uur wacht tussen stap 2 en stap 3 om de aceton te laten vervliegen. Het originele vervangingsvilt van Big Green Egg is zelfklevend dus werkt erg makkelijk, je plak het zo over de rand van de basis en het deksel. Snij het vilt met een stanleymesje af. Een aantal aandachtspunten bij het plakken:

  • Het vilt hoeft niet superstrak geplakt te worden, het gaat bij het verwarmen waarschijnlijk nog wat krimpen. Die ruimte moet het hebben.
  • De naad van het vilt op de deksel en basis dienen op verschillende plaatsen uit te komen (anders heb je kans dat er hierdoor valse lucht aangezogen gaat worden)
  • Plak het vilt liever iets meer naar de buitenkant dan naar de binnenkant, meer naar binnen zal het namelijk gaan verbranden.

Stap 4: Deksel weer terug plaatsen – ‘oud’ scharnier

Plaats de metalen band weer terug op de Big Green Egg en zet het deksel erop. Aan de voorkant (net achter het handvat) zit een ronde uitsparing waarmee je het deksel met de basis kunt uitlijnen. Stop op verschillende plaatsen de rode stelplaatjes tussen het deksel en de basis. Het dikkere gedeelte van de stelplaatjes geeft de ruimte aan tussen de metalen band, het dunne gedeelte zit tussen het vilt. Draai de 2 moeren geleidelijk aan en kijk tegelijkertijd of het deksel en de basis mooi uitgelijnd blijven. Wanneer dit het geval is draai je de moeren superstrak aan. De bouten moeten krom staan!

Steek de EGG aan en laat hem 2 uurtjes op 200 graden draaien om eventuele lijmrestjes en vilt te laten verbranden.

Stap 4: Deksel weer terug plaatsen – ‘nieuw’ scharnier

Plaats het deksel weer terug op de juiste plaats en draai eerst de onderste moer aan. Stop op verschillende plaatsen de blauwe plastic stelplaatjes (deze heb je bij je EGG gekregen bij aanschaf) tussen het deksel en de basis. Het dikkere gedeelte van de stelplaatjes geeft de ruimte aan tussen de metalen band, het dunne gedeelte zit tussen het vilt. Zorg ervoor dat het deksel en de basis netjes zijn uitgelijnd en draai vervolgens de moer van het deksel aan. Check even of het nog steeds netjes uitlijnt en draai de moeren nu superstrak aan. De bouten moeten krom staan!

Steek de EGG aan en laat hem 2 uurtjes op 200 graden draaien om eventuele lijmrestjes en vilt te laten verbranden.

Alternative Text

Geschreven door:

Joey Buys

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! In het BBQ Experience Center kan hij helemaal zijn ding doen neemt je graag mee in wat BBQ en Big Green Egg in het bijzonder te bieden heeft.